Kirjoita

Kuinka kirjoittaa tehokkaammin kun aikaa on vähän?

Tehokkaan kirjoittamisen neljä vinkkiä:

Deadline painaa päälle, kissat kusee jaloille ja lapset kirkuu keittiön lattialla. Kirjoitat sitten blogia, novellia, kolumnia tai mitä tahansa muuta, niin tässä on sinulle neljä vinkkiä kuinka pystyt tehostamaan sen vähäisen ajan mitä sinulla on jäänyt kirjoittamiseen.

 1. Määritä itsellesi aika ja paikka

  Raivaa kalenteristasi itsellesi aikaa milloin et ole häirittävissä. Etsi paikka (lukittaudu vessaan, murtaudu naapurisi kesämökille, ilmottaudu tiibetiläisen gurun luolavahdiksi) ja pyhitä nuo hetket vain ja ainostaan kirjoittamiselle.

  Ajan löytäminen voi olla haastavaa. Niin on myös uuden työn tai harrastuksen löytäminenkin. Sinä päätät kumpi on vähemmän haastavaa.

 2. Määritä itsellesi sanojen lukumäärä

  Jos sinulla on käytettävissä vaikka puoli tuntia aamusta, laita itsellesi jokin tavoiteltava sanamäärä (esim Scrivenerissä on työkalu mikä ilmoittaa kun olet saavuttanut asettamasi sanamäärän). Kokeile ja testaa kuinka paljon pysyt tuottamaan minkäkinlaista tekstiä kymmenessä minuutissa, tunnissa tai kahdessa. Onko 1000 sanaa liikaa aamupöpperöiselle mielelle, ehditkö ennen sammumistasi veistellä 500 sanaa? Tutki, toteuta ja analysoi.

  Kun tiedät paljon pysyt realistisesti tekstiä tuottamaan, lisää siihen määrään +50%

 3. Päätä hyvissä ajoin mistä kirjoitat

  Ennen kuin alat kirjoittamaan, päätä mistä kirjoitat. Jos sinulla on blogi, etsi viimeistään päivää ennen aihe ja tee siitä taustatutkimusta. Mieti mitä juuri sinä voisit tuon aiheen osalta tuoda paremmin esiin ja minkälaisia ongelmia juuri sinun näkökannalla voidaan aiheesen liittyen ratkaista.

  Jos kirjoitat fiktiivistä tekstiä (novelleja, runoja jne), voit esimerkiksi päättää edellisenä iltana, että kirjoitat aamulla päähenkilösi taustaa auki. Tekstin ei tarvitse olla sellaista mikä päätyy sellaisenaan tai edes ollenkaan lopulliseen tuotokseen.

 4. Jätä turha itsekritiikki pois ja kirjoita!

  Jos sinulla on todella tiukka aikataulu ja haluat saada jotain valmiiksi, unohda pääsi sisäinen kritiikki. Kirjoita rohkeasti kaikki mitä aiheesta tai aiheen vierestä tulee mieleen ja hengähdä pari sekuntia. Katso tekstiä uudelleen ja poimi sieltä aiheen ydintä lähellä olevat sanat ja lauseet. Kirjoita ne uudestaan ja toista tarvittaessa muutamaan kertaan.

  Pääasia on, että tuotat tekstiä. Jos vain odotat ja tiedät ajan kuluvan, on sinun hetki hetkeltä vaikeampi aloittaa. Lähde heti liikkeelle, kirjoita, kirjoita kirjoita! Liike poistaa pelon ja ahdistuksen.


Mitä mieltä olit vinkeistä? Oletko joskus itse kokeillut näitä tai onko sinulla omia vinkkejä kiireisille kirjoittajille? Jaa meille halutessasi parhaimmat vinkkisi!

Share: